Hvis du ikke gir informasjon eller gir feil informasjon til Skatteetaten om inntekter og formue, risikerer du at Skatteetaten
- oppretter en kontrollsak på deg og innhenter opplysninger om deg
- fastsetter skattepliktig inntekt og formue ut fra hva Skatteetaten mener er riktig (skjønnsfastsettelse)
- ilegger deg tilleggsskatt
De groveste tilfellene av skatteunndragelse kan også politianmeldes.
Kontrollsak
Hvis Skatteetaten ønsker å undersøke om du har hatt skattepliktige inntekter og/eller formue du ikke har oppgitt i skattemeldingen og betalt skatt av, kan Skatteetaten opprette en kontrollsak på deg.
Hvem som kontrolleres kan velges ut maskinelt, etter bestemte risikokriterier eller etter tips.
En kontrollsak innebærer vanligvis at Skatteetaten foretar undersøkelser og innhenter informasjon om deg fra tredjeparter, f.eks. andre personer, banker, tjenesteleverandører etc.
Skatteetaten kan som utgangspunkt pålegge alle å gi informasjon om deg, hvis denne informasjonen kan ha betydning for din skatteplikt.
Det er likevel noen begrensninger mht. hvem Skatteetaten kan be om opplysninger fra og hvilken informasjon de kan uthente.
I en kontrollsak vil Skatteetaten også kontakte deg og be deg gi informasjon og ev. dokumentasjon om formue og inntekt.
Endring av skatt
Etter at Skatteetaten har gjennomgått informasjonen som er samlet inn vil Skatteetaten fatte en beslutning om hvorvidt du har hatt inntekter og formue som skulle vært beskattes og hvor mye dette i så fall er. Skatteetaten kan dermed endre skatten din for tidligere inntektsår.
I tillegg vil Skatteetaten bestemme hvordan inntekten skal beskattes, f.eks. om den skal beskattes som kapitalinntekt eller næringsinntekt.
Tilleggsskatt og annen straff
Hvis Skatteetaten mener at du har gitt uriktige eller ufullstendige opplysninger i skattemeldingen og dette har ført til for lav skatt, risikerer du tilleggsskatt.
Det betyr at du i tillegg til å måtte betale den skatten du skulle ha betalt, også må betale tilleggsskatt.
Tilleggsskatten kan enten fastsettes til 20 % (ordinær tilleggsskatt), 40 % eller 60 % (skjerpet tilleggsskatt) av den skatten som skulle ha vært betalt.
De groveste tilfellene av skatteunndragelse/skattesvik kan bli politianmeldt.
Klage og rettssak
Om du mener beslutningen fra Skatteetaten om skatt og/eller tilleggsskatt er feil, kan du sende inn klage til Skatteetaten/Skatteklagenemnda.
Du kan klage på f.eks. fastleggelse av skattegrunnlag, beskatningsmåte og tilleggsskatt.
Fristen for å klage er 6 uker fra du har mottatt Skatteetatens avgjørelse (vedtak).
I stedet for å klage, eller hvis Skatteetaten/Skatteklagenemnda ikke endrer beslutningen etter at du har klaget, er siste mulighet å bringe saken inn for domstolene.