Hjelp til skattemeldingen for 2024

Eide du kryptovaluta ved årsskiftet 2024/2025?
Har du kjøpt, solgt, tjent eller brukt kryptovaluta i løpet av 2024?
Da må du selv fylle inn dette i skattemeldingen.

I denne artikkelen får du svar på de mest grunnleggende spørsmålene om kryptovaluta og skattemeldingen.

Menneske med langt svart hår som holder en bok, omgitt av kontormateriell og dokumenter. Illustrasjon.

Nedenfor er fem hjelpespørsmål til deg som skal rapportere kryptovaluta i skattemeldingen

1. Rekker jeg å gjøre ferdig og levere skattemeldingen innen fristen?

Hvis ikke, kan du søke om utsatt frist, se også vår veiledning for dette.
Fristen for å levere skattemeldingen for ikke-næringsdrivende personer er onsdag 30. april 2025, for næringsdrivende og selskap er fristen mandag 2. juni 2025.

2. Hvor mye krypto eide jeg 1. januar 2025?

All kryptovaluta, tokens, NFTer mm. du eide 1. januar 2025 skal være med i skattemeldingen for 2024 som din formue. Det gjelder uansett om du eide BTC, ETH, SOL, ADA, XRP etc.

Det er omsetningsverdien, altså det du kunne solgt kryptovalutaen for, 1. januar 2025 som skal være med i skattemeldingen. Det spiller ingen rolle om kursen/verdien på kryptoen har gått ned eller opp etterpå. Omsetningsverdien må regnes om til norske kroner.

Historiske kurser for kryptovaluta finner du bl.a. på Coinmarketcap.

Bruker du et beregningsprogram, som f.eks. Kryptosekken eller Koinly, vil programmet regne ut verdien av kryptovalutaen din ved årsskiftet automatisk, hvis du har lagt til transaksjonene dine riktig.

Du kan også bruke Kryptosekken.no/regnskap/kurs til å slå opp kurser på en gitt dato eller finne gjennomsnittskurser. Tjenesten krever innlogging. Kurser hentes fra Coinmarketcap.

3. Har jeg solgt, vekslet, byttet, brukt eller mistet kryptovaluta i 2024?

Hvis du har solgt, vekslet, byttet, brukt eller mistet kryptovaluta i 2024, må du beregne gevinster og tap for 2024. Det spiller ingen rolle om du har solgt krypto for fiat eller byttet fra en type krypto til en annen. Det spiller heller ingen rolle om du har brukt en handelsplass som Firi, K33, Binance, Bittrex, Coinbase eller Kraken til trading (kjøp og salg) eller om du har kjøpt og solgt privat.

Gevinstene og tapene må regnes om til norske kroner.

Gevinster fra kryptotrading i 2024 du opplyse om i skattemeldingen.
Kryptogevinster er skattepliktig inntekt.

Tap fra kryptotrading i 2024 bør du også opplyse om i skattemeldingen.
Kryptotap reduserer den skattepliktige inntekten din, altså kommer til fradrag i gevinstinntekten.

Hvis du må betale inntektsskatt på kryptogevinster, gjør tap at at du må betale mindre. For noen er tapene så store at man ikke skal betale inntektsskatt på kryptohandlingen i det hele tatt. Hvis du totalt sett har et tap fra kryptotrading i 2024 vil tapet redusere skatten på annen skattepliktig inntekt du har, f.eks. lønnsinntekt, aksjeinntekt, utleieinntekt osv.

Det finnes flere tjenester som kan hjelpe deg å beregne gevinster, tap, inntekter og fradrag til skattemeldingen.
Kryptosekken.no er en norsk tjeneste som blant annet gir mulighet til å hente ut informasjon direkte fra børser du har handlet kryptovaluta på og wallets du har brukt til oppbevaring. Tjenesten beregner og gir deg tallene til skattemeldingen.

Det finnes også andre tjenester som gjør noe av det samme, f.eks. Koinly .

4. Har jeg tjent krypto fra mining, staking eller andre kryptoaktiviteter i løpet av 2024?

Hvis svaret er ja, skal samlede inntekter fra staking og mining og lignende føres i skattemeldingen. Det er kryptovalutaen du mottok på grunn av stakingen, miningen eller annen aktivitet som er skattepliktig inntekt.

Kryptoinntektene må regnes om til norske kroner, og du må bruke kursen på den dagen du mottok kryptovalutaen.

Utgifter du har hatt i forbindelse med kryptoaktiviteter bør du også fylle inn i skattemeldingen. Utgiftene reduserer den skattepliktige inntekten, altså kommer til fradrag i kryptoinntekten. Utgiftene gjør grunnlaget for inntektsskatt lavere og gjør at du må betale mindre skatt.

5. Utgjør kryptoaktiviteten min i 2024 næringsvirksomhet?

Hvis du mistenker at svaret på dette er ja, er det flere ting å tenke på. Husk at det ikke spiller noen rolle om du selv mener at du ikke driver næringsvirksomhet – Skatteetaten kan vurdere saken annerledes!

Næringsvirksomhet medfører flere plikter, både når det gjelder skatt og andre forhold. Blant annet må du som næringsdrivende følge bokføringsregler, betale forskuddsskatt og levere en egen type skattemelding (for næringsdrivende). Det kan også ha betydning for meldeplikt og/eller retten til stønader fra NAV.

Hva skal jeg legge med av dokumentasjon?

Grunnleggende informasjon om kryptogevinster, tap og formue mm.

Det er to måter å gi opplysninger om kryptovaluta i skattemeldingen, i kortet “Virtuelle eiendeler / kryptovaluta”:

  • fylle ut opplysninger for hver virtuelle eiendel / kryptovaluta i et eget kort eller
  • fylle ut summerte opplysninger for alle virtuelle eiendeler i ett kort, med et vedlegg som viser opplysningene for hver virtuell valuta og andre virtuelle eiendeler

Vedlegget for summerte opplysninger bør vise følgende informasjon for hver enkelt Coin / type kryptovaluta:
- navn, antall per 31.12, Formuesverdi, Skattepliktig gevinst, Fradragsberettiget tap, Inntekt fra mining, Kostnader ved mining, Andre inntekter, Forvaltningskostnader, Lommebok/wallet-adresse og/eller navn på børs.

Bruker du f.eks. kryptosekken.no, vil tjenesten kunne genere et slikt vedlegg for deg.

Redegjørelse og forklaring på tallgrunnlag du er usikker på

Ifølge Skatteetaten skal du ikke sende inn noe mer dokumentasjon, men du må kunne legge fram dokumentasjonen hvis de spør.

Men: Hvis Skatteetaten bestemmer seg for å kontrollere skattemeldingen din, og finner ut at du har rapportert inn for lave gevinster/inntekter, og du ikke har gitt opplysninger som kunne gitt Skatteetaten grunn til å forstå dette eller etterspørre mer informasjon, risikerer du å bli ilagt tilleggsskatt.

Er du usikker på om du har beregnet riktige tall eller ikke til skattemeldingen, bør du gi opplysninger som gir skattemyndighetene mulighet til selv å vurdere spørsmålet eller til å stille deg flere spørsmål. Vi anbefaler da at du legger ved et skriv til Skattemeldingen, hvor du forklarer hvordan du har tenkt og hva du har gjort angående transaksjonene du er usikker på, f.eks. hvilke vurderinger, prinsipper, kurser og eventuelt korrigeringer i regneprogrammet du har brukt. Skatteetaten kan ikke ilegge deg tilleggsskatt så lenge du gir riktige og fullstendige opplysninger.

Transaksjonshistorikk fra blokkjede, børser mm.

Som nevnt trenger du ikke sende inn mer informasjon eller dokumentasjon enn det som er Grunnleggende informasjon om kryptoen din (se ovenfor). Du må likevel kunne legge fram dokumentasjon hvis Skatteetaten spør, og eventuelt setter i gang en kontrollsak. Ifølge Skatteetaten skal dokumentasjonen kunne gi et fullstendig bilde av formuen.

Dokumentasjon du bør innhente og ta vare på for inntekter, gevinster, tap og formue i kryptovaluta er:
- kontoutskrifter fra banker som viser fiat-innskudd og uttak
- transaksjonshistorikk (f.eks. csv-filer o.l.) fra børser, wallets, blokkjedeutforskere
- oversikter, rapporter og annen informasjon fra de samme tjenestene

Husk at både kryptobørser, wallets, blokkjeder og blokkjedeutforskere kan endre på muligheten til å få ut informasjon. Det du får ut i dag, er det ikke sikkert at du får ut i morgen. Mange tjenester forsvinner, går konkurs eller legges ned, slik at det ikke er mulig å hente ut historikk i det hele tatt.

Vårt råd er å hente ut historikk fra de tjenestene du bruker jevnlig, særlig hvis det dreier seg om store beløp.

Hvor lenge skal jeg oppbevare dokumentasjon vedrørende kryptovaluta?

Siden Skatteetaten potensielt kan endre skattefastsettelsen din 10 år tilbake i tid etter gjeldende regler, anbefaler vi at du tar vare på all dokumentasjon som gjelder kryptovaluta i 10 år. Da har du dokumentasjon som viser at du har rapportert riktig, eller forsøkt å rapportere riktig, inntekt og formue de enkelte år hvis Skatteetaten setter i gang kontroll av skatten din.

Hva om beregningsprogrammet eller tjenesten jeg bruker til å regne ut inntekter og formue regner feil slik at skattemeldingen min blir feil?

I forholdet mellom deg og skattemyndighetene er det du selv som har ansvaret for at opplysningene du gir i skattemeldingen er riktige.
Det innebærer at du som hovedregel har ansvaret for feil, uansett om du har fått hjelp til skattemeldingen av andre personer, et dataprogram eller annet.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg tidligere år har gjort feil eller ikke rapportert inntekt og formue i kryptovaluta?

Hvis du har hatt inntekter og/eller formue i kryptovaluta som du ikke har oppgitt i skattemeldingene for tidligere år bør du endre skattemeldingene.

For 2021, 2022 og 2023 kan du selv gå inn og endre skattemeldingene dine på skatteetaten.no.

Du kan alltid gjøre endringer i skattefastsettelsen din 3 år tilbake i tid.
Fristen beregnes fra leveringsfristen for skattemeldingen.
Du kan altså selv endre skattemeldingen for 2021 fram til våren 2025.
Muligheten til å endre skatten på denne måten gjelder ikke hvis det er skattemyndighetene som har fastsatt skatten din eller det er varslet om en kontroll av skatten din.

For 2020 eller tidligere år må du kontakte Skatteetaten og be om at skatten endres.

Den ordinære fristen for å endre skattefastsettelsen er 5 år tilbake i tid, og det er Skatteetaten som avgjør om skatten skal endres eller ikke.
Fristen beregnes fra årsskiftet.
Frem til 31.12.2025 kan du altså få endret skattemeldingen for 2020 og 2021, så framt Skatteetaten godtar det. (Fram til skattemeldingsfristen våren 2025, kan du selv endre 2021, men etter skattemeldingsfristen må du altså spørre Skatteetaten.)

I noen tilfeller kan du også få endret skatten så langt tilbake som 10 år, men det gjelder kun hvis du har hatt gevinster og formue av en viss størrelse som ikke er beskattet.

Hvis du selv sier ifra til Skatteetaten om inntekt og formue som skulle vært beskattet, skal du ikke betale tilleggsskatt, såfremt visse vilkår er oppfylt.
Selve skatten på tidligere inntekt og formue må du likevel betale.

Du slipper ikke unna tilleggsskatten hvis årsaken til at du sier ifra er at Skatteetaten har satt i gang eller vil sette i gang kontrolltiltak eller at Skatteetaten har fått opplysninger om deg fra andre.